Archive for February, 2009

Sayang Sayang Sayang

Assalamualaikum..lama x update.buzy kot..oleh itu jom kita kongsi satu cerita.. Anda sayang family anda? kawan-kawan anda? diri anda?

Mestilah sayang kan. kalau sayang,apa yang kamu patut buat? belanja makan? tolong pape ke sampaikan anda sanggup buat sesuatu yang terbaik untuk orang yang anda sayang itu kan.

Tapi, kenapa ada jugak diantara manusia ni sanggup buat sesuatu yang tidak baik di  belakang kita. contoh terbaiknya adalah mengutuk. Komen sana komen sini. Istighfarla kepada Tuhanmu wahai manuisa iaitu ALLAH. saya bukan nk berceramah tapi cuma mahu mengingatkan kita semua supaya menghindari perkara yang x baik. Maklumla kita kan manusia biasa ataupun insan yang bermaksud “pelupa”. sekali ditegur,ingat. Tapi selepas 2,3 hari lupa lagi.  Saya pun begitu. Oleh itu, marilah kita semua kembali ke pangkal jalan dan sentiasa memperbaharui iman masing-masing.

wallahua’lam.

Mari kita berdoa dan menghayati kalau nak dunia ni selamat..Sokongla slogan ini.

peace-copy

signiture1

Advertisements

exam1alhamdulillah,satu kertas dah lepas..yei!. Tadi baru blik Unisel koz ambik paper Engeneering of Mechanics. x berapa susah sangatla beb. sempena final exam utk tahun 2008/2009 ni jom kita buat yang terbaik.皆さん、ばんばれ!

試験が終わったら休みだよ。だって、今だけ忙しくなって試験のためにがんばりましょ。 perasaan takut tu tetap ade,tapi yang bagi kita A tu bukan sensei tetapi Allah. Ingat Allah insyaallah berjaya. Tapi jgn x stdy lak. huhu.. pape pun, sama-sama la kita menduduki kimatsu shiken ni moga2 sem depan ade lagi kat JAD ni..amin.

cerita bodoh

  • Berkhemah

ali dan abu pegi berkhemah di sungai congkak semasa cuti skola…. situasi semasa berjalan ke tpt perkhemahan.. senja dah…

ahmad: ish… byk tol bunyi binatang cni.. memekak je la!

ali: uiii mad… kalu bunyi2 tu jgn tegur.. bahaya…

ahmad: apsal pulak??

ali: ish, x kn ko x tau lak?? atok aku kata, kalu sesuatu dlm utan di tegur.. nnt dier datang…

ahmad: ko ni, biar btul ali……

ali: betuuuuulll.. kalu tipu aku, mknenyer tipu la atok aku..

suasana jd senyap… sunyi sepi…

ali: stahu aku, atok aku mmg penipu….

ahmad: (bengang)penah nmpk org mkn sardin ngan tin skali??

  • Katak Hijau

tijah dan nani tersesat di hutan ketika mendaki gunung ledang…mereka telah terjumpa sebuah gua semasa merayau2 di gunung tersebut ntuk mencari jln keluar….tijah dan nani pon msklah ke dlm gua itu…bru nak msk ada 1 lembaga hitam tiba2 muncul..dengan suara lantang dia berkata…. “Heiiiii…manusia!!!aku adalah pnjaga gua ini…hati2 klau msk ke dlm…di dlm ada 1 katak hijau..sesapa yg memijaknya akan berkahwin dengan suami dan isteri yg x hensem……hahahaha” selepas berkata demikian lembaga hitam tersebut lenyap…zupp..(sekali mcm angin daaaaaa)….entah apa bala,,,sewaktu berjln tiba2 terdengar bunyi…”kronggggggggg!!!! tijah telah memijak katak tersebut…….. pada 13 januari 2009(bukan betol tau)…mereka berkahwin dengan kehendak org tua,,,suami tijah punyalah hodoh tpi suami nani mcm brad pitt…tijah x puas hati lalu bertanya kepada suami nani… “kenapa awk kahwin dengan nani sedangkan sy lebih cantik dripadanya,,,berlipat2 kali ganda lebih cantik” “nak at camner,,dulu sy pon terpijak katak hijau tu”kata suami………………….

  • Nak jugak ke wahai  pencuri?

Seorang taukeh cina kaya membuat laporan polis kerana wangnya sebanyak RM80,000 telah dicuri di rumahnya.Sementara menunggu siasatan pihak polis,kerana amat sangat sayangkan duitnya itu,beliau akhirnya membuat keputusan untuk menyiarkan iklan  tentang kehilangan wangnya itu dalam akhbar Malaysia.

Iklan tersebut berbunyi begini…

SESIAPA YANG MENJUMPAI WANG BERJUMLAH RM80,000 YANG TELAH SIAP DIIKAT DENGAN GETAH,..TOLONG KEMBALIKANNYA KEPADA ENCIK TONG YEK LOI(TALIAN 0148881XXX/alamat xxxx)..GANJARAN BERUPA KERETA B.M.W DAN WANG GANJARAN RM10,000 AKAN DIBERIKAN..SEKIAN…

3 hari selepas iklan itu disiarkan,tiba2 pintu rumah taukey tersebut diketuk oleh seseorang…Apabila taukey kaya tersebut membuka pintu rumahny,maka kelihatan seorang lelaki..

Si Lelaki:Boleh tanya, ini encik Tong?yang kehilangan wang tu??

Taukey:ya2!saya..dah jumpa ka duit saya tu?(nada gembira skit)

Si Lelaki:Wangnya masih tak jumpa,tapi getahnya saya dah jumpa..ada ganjaran juga ke ni??

Minat Baru ku?

2744169505_2e292d0a72

minat untuk menjadi photographer ok x kekawan? aku bertanye pendapat korang? huhu..itula minat baru ku..tetiba je rasa nk jadi photographer lak..kamera x ade lagi ni..nk jadi photographer lak..sekarang ni ngah kumpul duit lani..nk blik kamera jgk ..insyaAllah dapat beli..huuhhu..aku teringin sangat nk pakai kamera Nikon D60..nk beli yang baru ke atau yang second hand? apa pendapat korang?

ni la kamera yang ku nak sangat tu..

dahhermm..gambar ap yang aku nak ambik? photographer jenis ap aku nak jadi ni? ke nk ambik gambar orang kawin. aku suka gambar yang simple2 je.contohnya gambar yang membawa maksud pon.simple but fantastic..kalu jadi photographer,bleh buat duit x? cam bleh je tapi cmne ek? kene tanye arib ni. dia je paling pro kat JAD ni pasal gambar semua ni.

aku suka kamera jenis SLR ni koz kualiti gambarnya yang menawan hati ku..aku x pandai sangat secara detailnya tapi on the way to learn anyway.masa untuk ambik class ngn arib n azuan. diorang mantap Beb!(bak kata Taqi).

3

kembali kedunia nyata

assalamualaikum kekawan..lama dah kawe x update blog kawe ni.sekarang ni tgah mengubah wajah baru blog ni.harap semua layan je blog kawe ni.huhu…baru nk start smula ni..huuuhuh..cmne nk exam semua? insyaALLAH semua ok kan?

期末試験また来るの。。

final-helpbraille

Dah tinggal saki baki lebih kurang 12 hari je lagi..menakutkan.aku dah start stdy minggu lepas lagi tapi x tau la mcm mn sbnarnya.aku mudah lupa.kene selasu ulang dan ulang. kawan2 ku kat JAD ni cm mn ek? diorang semua mantap2 dan rajin2 belaka. Aku ambik extra 1 paper dan exam start awal dari diorang..がんばります。もちょっと期末試験だよ。勉強しろ、アクバルさん。。

工業、物理、数学、化学などなどがあります。大変!!!!

kawan2 ku sekalian..jom kita stdy mlep2..sama2 kita doakan diatas kejayaan bersama..amin..

Advertisements