Archive for July 15th, 2010

Aku like gitar

Aku dulu time kecik2 x minat main gitar. Tapi bila dah umur dah mencecah 16 tahun, rasa nak maen gitar tiba2 datang. Rasa macam kakkoi(macho) gila kalau leh main gitar. Ketika aku form 5, aku blikan gitar sebagai hadiah hari lahir untuk adik laki aku, dia x minat pon maen gitar. Maybe tu alasan aku sebab nak maen gitar sebenarnya. hohoho.

Then, aku meminta sorang guru gitar datang rumah ku setiap petang supaya mengajar aku basic2 gitar. Dia bukan guru official, tapi kawan kak long aku. ilmu nye diturunkan secara percuma. Bagi memendekkan cerita, dia ajar aku basic gitar untuk beberapa bulan dan selepas tu aku belajar sorang2. Belajar skill, chord plik2, semua hentam.

Bila tamat SPM, sambung je JAD n kat situ aku bertemu sifu gitar sejati, JACK Lazim. datangnya dari Sabah, mantap giler skill gitarnye. Dari situlah kami tubuhkan band kami n pada mulanya macam apa entah, maen hentam saja. Tetapi lama kelamaan, Bass man-Afif,Dram boy-kimi,Solo gitar-Jack,aku-second gitar dan vokal terbaek yang x pernah aku jumpa-Atoi, semua makin mantap sehinggalah recently kami berpisah di Jepun, semua bz dengan blajar. Actually miss u guys. Bila agaknya kita nk jamm lg ek?

jom tonton video ni,best..lagu dari saito kazuyoshi-otsukaresama no kuni

steave vai

Kalo ikutkan hati nak jadi macam steave vai kat atas tu, mantap siot dia maen gitar. suka sangat lagu-lagu solonya. really did inspire me. Tapi nak jadi pemain gitar hebat ni susah sket, banyak masa dan pengorbanan perlu dibuat. Sekarang dah 4 tahun aku maen gitar, nak kata pro sgt x jugak, tengah2 kot. Tapi kalo nak blaja solo mmg susah, nak hasilkan bunyi yang clean dan sedap didengar bila solo laju dibuat tu memang makan masa nk train jari supaya gerak laju. apa-apa pun, usaha tu penting.

kalo dah pandai jganla buat mcm video kat bawah nih..

kesian mamat ngah tdo tuh..hohoh

Advertisements
Advertisements