cara memotivasikan diri dalam pelbagai situasi [1]

Dalam hidup ni bermacam-macam masalah yang dihadapioleh semua orang. Ada yang nk berjaya, ada yang nak jadi suami kepada pompuan cantek, ada yang nk jadi nakal dan bermacam-macam lagi. Dalam kepala setiap orang macam2 perkara yang berpusing2 kan. Tapi sekarang ni aku nak memotivasikan diri dalam 3 situasi. Dalam ketiga-tiga situasi ini memang menjadi isu hangat bagi diriku. Aku menulis perkara ni sebab nk share dan nk bagi semangat kat diri aku jugak sebenarnya..hohoh.

1) Bagaimana nak stay on diet?

Bab2 diet ni sensitive sket kan lebih2 lagi bagi pompuan. Aku pon ngah berusaha  untuk diet ni. Tapi kan susah sangat nk stay on diet nih. Selama aku duk Jepun ni memang la semangat nak diet, tapi rupa-rupanya baru ku mengerti yang diet ni ade musim jugak. Dalam kes musim2 ni aku tuju kat diri aku la. Sekarang musim panas, selera makan naek mendadak, bahaya betul. Ketika abes je musim sejuk hari tu aku semangat la nk diet, sekarang ni tak maintain sangat jadinye. Suke sangat beli karamucyo(salah satu jajang yang famous kat jepun). Ape2 pon jom dengar pakar nak bagi nasihat moga2 kita konsisten.

2) Bagaimana nak menjadi seorang yang kaya?

Kaya? aku memang nk jadi kaya, semua orang nak. Sejak kecil lagi impian aku nak jadi orang kaya. Tapi bagaimana nak jadi kaya? aku tertanya-tanya pada iri aku mcm mana aku nak jadi kaya. tiada idea nk memulakan business sendri. kalau adepon cume idea biasa2 je. Time tengah2 down nak memotivasi kan diri, aku perlukan pakar untuk bagi aku semangat. Jom lihat video dibawah.

3) Bagaimana nak improve dalam pelajaran?

Bab belajar ni memang aku suka. Aku memang suka belajar, kalau boleh aku nk habeskan degree aku, then sambung master n kalau ade rezeki lagi aku nk ke PHD plak. Tapi time belajar tu kadang2 semangatku hilang, aku mundur, larut dengan hiburan dunia, buang masa berfb, dan maca2 lagi. Tapi bila musim exam dah dekat macam mana nak handle semua yang tertangguh? bagi aku kalau study tu biarla smart walaupon x hard mana pon..Untuk mendapatkan tip2 belajar jom saksikan video ini…

  1. sama2 la berusaha..

    • haslini
    • July 16th, 2010

    diet perlu la konsisten..baru berkesan..pasal bab belajar lak…xelok tangguh2..pengaruh fb mmg kuat..tp diri sndri yg patut handle..jgn terlalu leka..even sy pon terleka..hehe..tp xpe..jom berusaha!..^_^

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: