Archive for July 19th, 2010

Kekejaman ekonomi dunia J###n

Kejam kan tajuk post ni kan? dah tu tulis kejam memang nampak macam kejamla. Bukan apa pon, aku just nk cerita pasal ekonomic sket today. Kejam tak kejam ekonomi dunia sekarang ni, minyak punya pasal rakyat yang terasa kan?Aku pon hairanla, dalam kes aku ni, aku duk jepun, jauh bezanya dari Malaysia, memang berganda-ganda nilai matawangnya. Apa-apa pun harga barang kat sini memang mahal. Kalau kat Malaysia, kalau naik bas, dari Shah Alam ke Kuala Lumpur dengan Rapid KL maybe dalam 2,3 ringgit je kan. Tapi kalau kat sini, sekali naek bas, lebih sepuluh ringgit walaupun jaraknya dekat. Itu tak dibandingkan lagi dengan naek train jepun. Sangat-sangat mahal. Tapi servisnya berganda baeknya dari negara kita. Dah la laju, tepat pada waktu, kalau nak dibandingkan dengan KTM tu, ermmmm. No comment kot.

Aku sebenarnya frust ni, entah apa aku bebel kat atas tu. Tadi aku nak ke pejabat imigresen(nyukoku kanri) di Tachikawa, pegi punye pegi, tutup plak. Hari ini dahla Isnin, tapi tutup, rupa2nye bila pe tanye di kedai, orang tu cakap today cuti umum..hoho. Maka ketentionan disitu.  Dari situ baru la aku prasan yang benda kat Jepun ni mahal. Pagi tadi topup suica(macam touch n go) 1000yen, tapi time balik tengok dah kering krediknya,gara-gara naek train n bas. Padahal before this tak perasan pon yang transportation  sini mahal gila.

Apa-apa pon mintak maaf atas celote aku tadi..hoho..Untuk chear up sket, jom layan video kat bawah…

Advertisements
Advertisements