Kekejaman ekonomi dunia J###n

Kejam kan tajuk post ni kan? dah tu tulis kejam memang nampak macam kejamla. Bukan apa pon, aku just nk cerita pasal ekonomic sket today. Kejam tak kejam ekonomi dunia sekarang ni, minyak punya pasal rakyat yang terasa kan?Aku pon hairanla, dalam kes aku ni, aku duk jepun, jauh bezanya dari Malaysia, memang berganda-ganda nilai matawangnya. Apa-apa pun harga barang kat sini memang mahal. Kalau kat Malaysia, kalau naik bas, dari Shah Alam ke Kuala Lumpur dengan Rapid KL maybe dalam 2,3 ringgit je kan. Tapi kalau kat sini, sekali naek bas, lebih sepuluh ringgit walaupun jaraknya dekat. Itu tak dibandingkan lagi dengan naek train jepun. Sangat-sangat mahal. Tapi servisnya berganda baeknya dari negara kita. Dah la laju, tepat pada waktu, kalau nak dibandingkan dengan KTM tu, ermmmm. No comment kot.

Aku sebenarnya frust ni, entah apa aku bebel kat atas tu. Tadi aku nak ke pejabat imigresen(nyukoku kanri) di Tachikawa, pegi punye pegi, tutup plak. Hari ini dahla Isnin, tapi tutup, rupa2nye bila pe tanye di kedai, orang tu cakap today cuti umum..hoho. Maka ketentionan disitu.  Dari situ baru la aku prasan yang benda kat Jepun ni mahal. Pagi tadi topup suica(macam touch n go) 1000yen, tapi time balik tengok dah kering krediknya,gara-gara naek train n bas. Padahal before this tak perasan pon yang transportation  sini mahal gila.

Apa-apa pon mintak maaf atas celote aku tadi..hoho..Untuk chear up sket, jom layan video kat bawah…

    • diriyangtersenyum
    • July 19th, 2010

    ekonomi x kejam pn…manusia je yg membuatkan ekonomi tu jd kejam…ekonomi jepun nie x kjm pn keba..cme sbb living style yg brbeza wt kite nmpk die mhl…cbe klu dpt gaji sini..sme je jdnye kt msia pn…barang kt msia lg la dh naik..sbb hrga mnyk je pn..ksimpulannye mudah…ini la yg jd bile kite gne ekonomi kapitalis…islam sbnr harus kita kmbali…

      • akbar012
      • July 19th, 2010

      aku setuju..

  1. mesti la abg bob..sapa tak sayang negara…🙂

  2. ini suda tuka jadi blog lucah ka??adoiii..jangan ini macam abg bob..tada bagus..hehehe…jangan marah..girl generation HOT!!!!hahahha

      • akbar012
      • July 19th, 2010

      hahaha..sebab hot la aku letak..toing23

        • haslini
        • July 19th, 2010

        ish3..byk2 kan bersabar snpai tachi..hoho

  3. gaji dorg besar bob bross..part tyme sejam bayar RM35..kat malaysia kerja part tyme sejam 2..sehari baru 16.sama saja..hehehe…batu 3 pg kl suda 2.10.pegi balik suda 4.10.sudah lebih gaji sejam.itu satu hala..kita pegi imigresen pg balik bas dengan train baru 920yen..blm habis gaji sejam…hahaha..

      • akbar012
      • July 19th, 2010

      erm,pengiraan yang bagus..

  4. Conclusion: Kos hidup dunia makin lama makin meningkat. B)

      • akbar012
      • July 19th, 2010

      so so so, tapi penigkatannya memang mencekik tekak..haahha..sabor jela..

    • haslini
    • July 19th, 2010

    ekonomi mesia ni pon da xtau ape jadik da..minyak naek je..sume harga nk naek..xphm btol..bway,cm kelakar ttbe letak video girl’s generation..suke ek?..huhuhu

      • akbar012
      • July 19th, 2010

      hahah..lagu nih best..boleh tenangkan jiwa..hohoho..btw,no commentla pasal negara kita,pening dah.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: